Categories
In het nieuws

Artikel in de Telegraaf

Nynke: Corona geeft mij een schop onder mijn kont

Door LIZETTE VAN LOENEN

21 april 2020, 17:00 in VERHALEN ACHTER HET NIEUWS

Nynke Zandhuis (26) is pedagoog. Door de maatregelen om corona terug te dringen, is het bij haar stil op zakelijk gebied. Gelukkig krijgt ze financiële steun van de overheid en heeft ze nu tijd om haar bedrijf een nieuwe dimensie te geven. Vanuit Zweden, waar ze tot het einde van de lockdown in Nederland verblijft.

„Ik werk als zelfstandig pedagoog en bij een kinderopvang. Ik schrok toen de kinderopvang en de scholen sloten. Meteen heb ik sollicitaties naar onder andere supermarkten gestuurd, om toch mijn inkomen te behouden. Gelukkig kwam in de week daarna het nieuws dat ondernemers ondersteuning krijgen. Dat was een enorme opluchting. Toen ik hoorde dat de overheid mij financieel zou steunen, en ik dus niet per direct ander werk hoefde te gaan zoeken om rond te kunnen blijven komen, heb ik besloten om mijn tijd in mijn bedrijf te steken, zodat ik daarvan na de coronamaatregelen de vruchten pluk.”

Online werken

„Mijn vriend woont in Zweden, in het zuidelijke stadje Trelleborg. We hebben sinds twee jaar een langeafstandsrelatie. We zien elkaar in een normale situatie gemiddeld een weekend per maand. Toen de Nederlandse maatregelen werden aangescherpt, overwoog ik tijdelijk naar mijn vriend te verhuizen. De combinatie financiële hulp vanuit de overheid, maatregelen die voor langere tijd van kracht zijn plus de mogelijkheid tot online werken, zorgde ervoor dat ik liever bij mijn vriend in Zweden wilde verblijven dan in Amersfoort. Niemand maakt zich in Zweden écht druk. Dat zorgt ervoor dat ik zelf ook relaxter ben en kan genieten van de mooie omgeving. Samenwonen met mijn vriend is even wennen, maar gaat heel goed.”

Spannend

„Mijn werk kan ik zowel in Nederland als hier uitvoeren, omdat alles wat ik nu kan doen, online gebeurt. Best spannend, want we hadden het nog nooit over samenwonen gehad. Wel hadden we een aantal keer besproken hoe we het zouden oplossen als er in Nederland een lockdown zou komen. Het werk van mijn vriend in het onderwijs gaat gewoon door, dus hij naar Nederland was geen optie.”

„Ik heb getwijfeld of ik naar hem zou gaan, omdat ik graag dicht bij mijn familie wilde zijn als er iets zou gebeuren. Maar mijn broertje wees mij erop dat ik, mocht mijn familie ziek worden, toch niet op bezoek zou mogen komen. Dan zou ik hen net zo goed door de telefoon kunnen spreken. Ook mijn moeder zei dat ik lekker naar mijn vriend moest gaan, als dit mij gelukkig maakte. Vier dagen later landde ik in Zweden.”

Lange termijn

„Ik verdien op dit moment amper geld. Dat vind ik vervelend. Toch is het wel een luxe om te ervaren dat er voor mijn werk zo veel online kan, dat ik dat dus ook vanuit Zweden kan doen. Ik kan op deze manier een heel nieuwe dimensie aan mijn bedrijf geven, heel waardevol. Ik houd mezelf vooral bezig met achterstallige administratie. Daarnaast ben ik mijn website aan het verbeteren en werk ik aan de lancering van producten. Allemaal dingen die niet per se nu hoeven, maar waarvan ik op de lange termijn wel veel voordelen ondervind.”

„Ook ben ik bezig met iets heel nieuws, wat ik ontzettend tof vind: het bieden van ondersteuning en begeleiding aan kinderen, zodat ze even iemand anders hebben om mee te praten. Op die manier hebben ze afleiding en een luisterend oor van een onafhankelijk persoon. Dit doe ik op basis van donaties, dus daar verdien ik niet veel geld mee. Ik vind het heel bijzonder om dit te doen, omdat ik op deze manier iets bijdraag aan de maatschappij, en tegelijkertijd ook mijn mogelijkheden uitbreid.”

Onzeker

„Ik heb nu een aantal gesprekken gehad met zowel ouders als kinderen. De behoefte aan zo’n gesprek is er zeker, al is het wel moeilijk om ouders en hun kinderen te bereiken, zo vanuit Zweden. Als de maatregelen in Nederland weer worden versoepeld, is het de bedoeling dat ik weer terugkom. Hoe ik mijn zakelijke leven dan ga inrichten, is even afwachten. Ik kan me zo nu en dan wel druk maken over de toekomst, omdat die er voor mijn bedrijf wel anders gaat uitzien, vermoed ik. Dit maakt mij soms onzeker en verdrietig maar gelukkig kan ik dan tegen mijn vriend aan kruipen.”

„Tegelijkertijd geeft deze tijd mij een schop onder mijn kont én ruimte om meer richting te geven aan wat ik wil met mijn bedrijf. Ook biedt het me de mooie kans om de videobegeleiding op te zetten. Of ik snel bij de kinderopvang kan terugkomen, weet ik niet. Net als iedereen ben ik erg benieuwd naar de persconferentie van dinsdagavond. Daarna kijk ik verder.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *